b

 

 

 


Сезон 2022/2023 на Театър Ателие 313 се осъществява

с финансовата подкрепа на "Програма за възстановяване на частни културни оргаизации"

и "Едногодишен грант" на Национален фонд "Култура"

 

ТАЗИ СЕДМИЦА

Дата час Представление
04.02, събота 11ч

"ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА" по Шарл Перо от Мила Коларова - Театър 199 "Валентин Стойчев"

Купи билети онлайн тук: https://theatre.art.bg/kupi-bilet.php?p=71810&id=3262&theatre=22&city=20

Вход: 6 лева

05.02, неделя 11ч

"МАЛКАТА НУЛА" по Джани Родари - Фондация "Горе на дървото"

Сценарий и режисура: Мила Коларова, Румен Гаванозов
Музика: Мартин Любенов
Участват: Мила КолароваРумен Гаванозов

Спектакълът е вдъхновен от едноименното стихотворение на Джани Родари и разказва за приключенията на Нулата в света на цифрите. Един свят, досущ като човешкия, пълен с конфликти и драма, любов и страст, неочаквани обрати…

Ще намери ли Малката Нула своето място в редичката от 1 до 9? Тази история поставя на фокус темата за йерархията в обществото и
„стойността“ на всеки от нас.

Купи билети онлайн тук: https://theatre.art.bg/kupi-bilet.php?p=71811&id=6776&theatre=22&city=20

Вход: 6 лева

 

 

 

 

 

ПРОЕКТИ "ТЕАТЪР. ЛАБОРАТОРИЯ. АТЕЛИЕ" и "АТЕЛИЕ 2025"

"Театър. Лаборатория. Ателие" и "Ателие 2025" са проекти за развитие през 2023 година на една от най-старите и утвърдени независими куклено-театрални формации - Театър Ателие 313. Инициативите надграждат постиженията на организацията през последните сезони - номинации и награди "ИКАР" на Съюза на артистите в България, награди за мъжка и женска роля от фестивала "Пиеро" и др. Проектите ще позволят осъщестявване на арт акции-творчески срещи, ателиета, нови спектакли, пиар кампания. "Театър. Лаборатория. Ателие" и "Ателие 2025" са шанс за развиване на нови публики в сферата на театъра на обекта и материала и фигурен театър, за утвърждаване на организацията като експериментална сцена на кукления театър, като свободно простраство за изява на артисти от всички изкуства. Проектите ще засилят партньорството на „Ателие 313“ с най-утвърдените независими куклени формации.

Проект "Театър.Лаборатоия. Ателие" е финансиран от Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации на Национален фонд "Култура".

Проект "Ателие 2025" е финансиран от програма "Едногодишен грант" на Национален фонд Култура".

 

 

ОТНОВО НОМИНАЦИЯ ЗА "ИКАР" ЗА ПОСТИЖЕНИЕ В КУКЛЕНОТО ИЗКУСТВО ЗА ТЕАТЪР АТЕЛИЕ 313

Спектакълът "Лукчо" по Дж. Родари, Бр. Нушич, В. Петров, Р. Киплинг на Театър Ателие 313 бе номиниран за наградата "ИКАР" на Съюза на артистите в България в категория "Постижение в кукленото изкуство" за дебют на режисьора Ваня Борисова и актьорския екип - Мелин Ердинч, Ахмет Исмаил, Калин Зафиров, Богдан Бухалов, Красимир Мичев.

Следваща дата, на която можете да гледате "Лукчо" в Театър Ателие 313 - 04.03, 20ч.

Номинацията идва след миналогодишния успех на Ателие 313, когато спектакълът "Пиано на луната" по мотиви от Валери Петров получи "ИКАР" за постижение в кукленото изкуство за режисура и бе номиниран и в категория "Най-добър куклен спектакъл".

"Лукчо" е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

 

 

ПОКАЗИ НА АТЕЛИЕ "ВИШНЕВА ГРАДИНА" И АТЕЛИЕ "ЛОЛИТА"

На 10.12.2021г от 20ч в салона на Ателие 313 се проведе показ пред публика на резултатите от Ателие "Вишнева градина" - лабораторна работа по първо и второ действие от пиесата на А. П. Чехов:

Режисьор: Петър Пашов

Сценограф: Тина Тодорова

Участват: Латина Беровска, Ламбрети Колев, Мелин Ердинч, Николай Николов, Валентина Панова, Благовест Мицев, Милена Илиева

Ателие „Вишнева градина“ е опит за навлизане в пространството на класическия текст, за изследване и овладяване на неговата скрита действена и жанрова структура в сферата на театъра на обекта и фигурен театър.

На 14.12.2021г. от 20ч се състоя и показът пред публика на резултатите от Ателие "Лолита":

Режисьор: Ваня Борисова

Участват: Мелин Ердинч, Диляна Спасова, Стелиан Радев, Ахмет Исмаил

Ателие „Лолита“ е опит в естетиката на театъра на обекта и материала, базиран върху авторската адаптация на режисьора Ваня Борисова по романа на Владимир Набоков.

Предвижда се продължение и развитие на работата в ателиетата и завършването им в цялостни спектакли през 2022г.

Ателие "Вишнева градина" и Ателие "Лолита" се осъществиха с финансовата подкрепа на Едногодишната програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата на Национален фонд "Култура", на Министерство на културата и на Столична програма "Култура" на Столична община.

 

 

УЧАСТИЯ НА АТЕЛИЕ 313 И НАГРАДИ ОТ МЕЖДУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛИ

 

През септември 2021 година Театър Ателие 313 участва в селекцията на 2 международни фестивала за куклен театър в България - "Панаир на куклите" и "Пиеро" и бе отличен с престижни награди.

На 12.09, неделя, от 20ч в салона на Театър Ателие 313 се игра спектакълът "Пиано на луната" по мотиви от Валери Петров като част от програмата на Маждународния фестивал за уличен и куклен театър "Панаир на куклите" София.

Прочетете повече за фестивала тук.

На 28.09, вторник, от 16ч в Културен център - Стара Загора бе представен спектакълът на Ателие 313 "Лукчо" по текстове на Джани Родари, Валери Петров, Ръдиард Киплинг, Бранислав Нушич в конкурсната програма на 12 Международен куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро" Стара Загора. Журито отличи спектакъла с награда за женска роля за Мелин Ердинч и с колективна награда за мъжка роля за Калин Зафиров, Ахмет Исмаил и Богдан Бухалов.

 

 

ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ В АТЕЛИЕ „ВИШНЕВА ГРАДИНА“

ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ В АТЕЛИЕ „ВИШНЕВА ГРАДИНА“

в сферата на театъра на предмета и материала по едноименната пиеса на А. П. Чехов

Режисьор: Петър Пашов

Продължителност: 15.08 – 22.09

Ателие „Вишнева градина“ е опит за навлизане в пространството на класическия текст, за овладяване на неговата скрита действена и жанрова структура. Трагическата „комедия“ ни предизвиква отново и отново да навлезем в нейния лабиринт в търсене на скрития й смисъл.

Ателието залага алтернативен подход към пиесата на А. П. Чехов с доминанта върху опита и импровизацията, върху техниката на монтажа и синтеза по откъси и ситуации от текста. „Вишнева градина“ изследва действието, жанра и персонажите през работа с предмети и материали като среда, като изразно средство и език за общуване. Предметът е знак, опаковал съдържанието на живота „преди“, архив на паметта и носталгията, на паниката и склерозата пред застиналото лице на Времето.

Пиесата „Вишнева градина“ от А. П. Чехов е част от нашето съвременно свето- и време- възприемане - човекът, загубен сред историческите размествания и трусове, стихийно и безотговорно изживява живота си като констататор на собствената си катастрофа. Темите за изящния и неминуем разпад, за невъзможността за адаптация към нова епоха със свои социални взаимоотношения, за историческите сгромолясвания и корозии кореспондират с днешното апокалиптично объркване и деконструиране на социални и културни жалони.

Поканата е отворена за актьори и сценографи - студенти и професионалисти. Заявилите участие, след одобрение от екипа, ще получат достъп, ако присъстват по време на целия процес.

За участие изпратете до 08.08 на e-mail: atelie313@abv.bg или на FB страница Theatre “Atelie 313”:
кратка творческа автобиография,
снимка,
актуален телефон.

С одобрените за участие екипът на Ателие „Вишнева градина“ ще се свърже допълнително.

Ателието ще се проведе в Театър „Ателие 313“:
София, кв. „Красна поляна“, ул. „В. Д. Стоянов“, до бл. 7
тел. 0884175940 и 0884734242 atelie313@abv.bg atelie313.com
FB: Theatre “Atelie 313”

Ателие "Вишнева градина" се осъществява с финансовата подкрепа на Едногодишната програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата на Национален фонд "Култура", на Министерство на културата и на Столична програма "Култура" на Столична община.

 

 

НАГРАДИ ЗА ТЕАТЪР АТЕЛИЕ 313 И ПЕТЪР ПАШОВ

Театър Ателие 313 бе отличен с наградата на Съюза на артистите в България "ИКАР" 2021 за Петър Пашов за режисурата на "ПИАНО НА ЛУНАТА". Спектакълът бе номиниран и в категория "най-добър куклен спектакъл".

По повод 24 май Министерство на културата награди Петър Пашов с ГРАМОТА за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

 

ПРОЕКТ "АТЕЛИЕ НОВО НАЧАЛО"

„Ателие-ново начало“ е проект на Театър Ателие 313, насочен към развитие на творческия процес, на организационната, техническа и административна дейност през 2021 година и дългогодишния екип-едни от най-успешните творци на българското куклено изкуство–проф. Жени Пашова, проф. Славчо Маленов, Георги Спасов, както и на техните възпитаници от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“-младите артисти на театъра.

През последните 10 години „Ателие 313“ същестува, отстоявайки театъра като пространство за експерименти и развитие пред прецесите на комерсиализация, на творческа „инфлация“. Проектът е шанс „периодът на изпитания и оцеляване“ да свърши и „Ателие 313“ да се концентрира върху творчество, експерименти и концепции.

Специален приоритет е реновирането и модернизирането на сградата, включиелно ремонт на покривната настилка, смяна на дограма и закупуване на климатици, на озвучителна и осветителна техника.

„Ателие-ново начало“ е възможност за популяризиране на гостуващи независими формации, с които театъра подържа активни връзки – Театър „Слон“, Театър „ММ“, Театър „Ако“, Илкова Театър и др. и ще развие партньорството им с „Ателие 313“, ще спомогне за цялостно представяне на свободния куклено-театрален сектор.

Проект "Ателие-ново начало" е финансиран от Едногодишната програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата на Национален фонд "Култура".

 

ОЧАКВАЙТЕ ПРЕМИЕРАТА НА "ПИАНО НА ЛУНАТА" - 16.06, ВТОРНИК, 20ч,
17.06, СРЯДА, 20ч, 18.06, ЧЕТВЪРТЪК, 20ч.

"ПИАНО НА ЛУНАТА" по мотиви от Валери Петров

Сценарий и режисура: Петър Пашов

Сценография: Димитър Димитров

Музикално оформление: Петър Пашов

Участват: Даниел Кукушев, Елин Стоянова, Йордан Тинков, Венцеслав Димитров, Павел Громков, Даниел Добрев

Асистент-режисьор: Ваня Борисова

Спектакълът е финансиран от Столична програма "Култура" 2019 на Столична община и от Министерство на културата.

 

ПРЕМИЕРИ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2019 В ТЕАТЪР "АТЕЛИЕ 313"
Ателие 313 отново е запазено пространство за най-младото поколение в кукленото изкуство - през ноември на сцената на театъра предстоят премиери - съвместна инициатива на Ателие 313 и абсолвентите на проф. Жени Пашова по "Режисура за куклен театър" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" - Добромила Димитрова, Ваня Борисова и Денис Симеонов. В новите спектакли участват студенти от специалностите "Актьорство за куклен театър" - клас проф. Жени Пашова и "Актьорство за драматичен театър" - клас проф. Ивайло Христов, както и актьори и сценографи, наскоро завършили НАТФИЗ и НХА.  Заглавията ще бъдат част от афиша на Ателие 313 през сезон 2019/2020. Спектаклите представят 3 режисьорски и 15 актьорски дебюта на професионална сцена. 

Новите спектакли в репертоара на Ателие 313 на абсолвентите по "Режисура за куклен театър" са

"ЛАМЯТА ОТ УЛИЦА ВОЙТЕШКА" по Карел Чапек - реж. Добромила Димитрова

 

"МЕКО КАЗАНО" по Валери Петров - реж. Денис Симеонов


 

 

РЕПЕТИЦИИ И ОТКРИТИ ПОКАЗИ НА "ПИАНО НА ЛУНАТА" - лято 2019

През летните месеци Театър "Ателие 313" работи по своя нов спектакъл "Пиано на луната" по мотиви от Валери Петров. От началото на месец юли 2019 се провеждат репетиции на сцена. Паралелно се довършва изработката на декора и костюмите. Провеждат се открити покази-дискусии с участието на колеги и студенти. Премиерата е предвидена за началото на 2020 година.

"ПИАНО НА ЛУНАТА" по мотиви от Валери Петров

Сценарий и режисура: Петър Пашов

Сценография: Димитър Димитров

Музикално оформление: Петър Пашов

Участват: Даниел Кукушев, Елин Стоянова, Йордан Тинков, Венцеслав Димитров, Павел Громков, Даниел Добрев

Асистент-режисьор: Ваня Борисова

Спектакълът е финансиран от Столична програма "Култура" 2019 на Столична община и от Министерство на културата.

 

ПРОЕКТ GO на Ателие 313 - 2019

GO е проект за разпространение и популяризиране на куклени спектакли за възрастни на „Ателие 313”. През последните години театърът отстоява своето пространство извън комерсиалните практики в кукленото изкуство чрез различни алтернативни, мултижанрови, лабораторни проекти. Една от емблематичните инициативи на „Ателие 313” е ежеседмичната програма от експериментални куклени представления за възрастни. Проектът GO цели адекватното промоциране и популяризиране на спектаклите. Представленията са акценти в развитието на кукления театър в България като съвременна форма, адекватна на постмодерния синтез и колаж на изкуствата. Спектаклите са експеримент с визията и пространството, с интерпретацията на текста и взаимодействието между кукловода и куклата. Проектът залага провеждането на цялостна пиар кампания чрез изследването и овладяването на европейския опит в промоцирането и популяризирането на инициативи в сферата на уличната куклено-театрална култура, куклени процесии, пърформанси и инсталации на водещи независими компании и на алтернативни пространства в периферни градски райони-скуочове-автономни центрове за арт ъндърграунд, за постмодерен синтез, за свободна, извънинституционална изява.
GO е възможност за популяризирането на важни достижения и открития на българската куклена школа в отстояването на високи критерии, съвременност, актуалност и крайност на търсенията.

GO се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

 

АКЦИЯ IN - 17.05.2019, ПЕТЪК, 20ч, ТЕАТЪР АТЕЛИЕ 313 ВХОД СВОБОДЕН

IN е интерактивна мултижанрова творческа акция на млади режисьори, сценографи, актьори, художници, поети, музиканти в пространството на Ателие 313 и в открита градска среда. Събитието е отворено за граждани и гости на столицата, студенти, специалисти от различни сфери. Проектът отговаря на необходимостта от нов канал на комуникация, от търсенето на нови форми на изпълнителския акт, от консолидиране на независимото пространство, от дискусия върху неговите общи процеси.
Инциативата е „наследник” на проекта „Творчески срещи” и овладява опит в сферата на алтернативната култура и пространства в периферни градски райони-автономни центрове за свободна, извънинституционална изява.

Салонът, сцената и фоайетата на Ателие 313 се превръщат в старинен, порутен театър със стени и тавани, по които изникват чудати изображения със златни тромпети, птицата „феникс”, крилати демони и музи - отломки, ръждясали скели, изгнили талпи, висящи въжета, старинни завеси от плюш и кадифе, изкривени от времето огледала - и в изоставения храм на Мелпомена духът на миналото намира своето убежище и съживява славните бляскави времена. Човекът обикаля върху останките от цивилизацията, философства и сънува мъртвото минало, загубените славни времена на театъра, бълнува отдавна забравени спектакли, персонажи, овации, смесва минало и настояще и сънят става по-реален от самата дайствителност. IN e пърформанс на пространството, заимстващ архитектурната даденост, историята и мисията на Ателие 313 и ги трансформира в сценична среда и идейна основа на акцията.

АКЦИЯ IN се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

 

КУРСОВЕ ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО "МИМО" В АТЕЛИЕ 313

Курсове за деца и възрастни по индивидуална програма в Ателие 313

♦ Ако сте начинаещи, с нас ще усвоите основните техники в изобразителното и приложното изкуство;

♦ Ако вече сте напреднали, ще се усъвършенствате;

♦ Подготвителни курсове за кандидатстване в средни художествени училища след 7 клас.

„Държа всеки ученик да получава нужното професионално отношение. Затова работя в малки групи до шестима ученици, като всеки обучавам по индивидуален план.“

Димитър Димитров – ръководител на школа „МИМО“

За успешната подготовка на ученика се изготвя индивидуална програма според нуждите и уменията му. Всеки урок е с продължителност от 4 часа (астрономически) в ателие с приятна и творческа атмосфера.

тел.: 0877 141 639 - Димитър Димитров

За повече информация: https://mimo-artist.eu/prepodavatelska-deynost/

 

НАГРАДА ЗА "СПОМНЯМ СИ"

ФИРМА "СЪКСЕВО" ЕООД ПОДКРЕПЯ АТЕЛИЕ 313

Ателие 313 участва в конкурсната програма на 23-и Международен куклено-театрален фестивал "Двама са малко-трима са много" Пловдив /03-07.09.2018г./Спектакълът за възрастни "Спомням си", реж. Петър Пашов-младши, уч. Даниел Русев/ бе представен на 05.09 от 21ч и получи наградата на журито за иновации и търсения в кукленото изкуство.

За международната компания Team Seefried Group е традиция да провежда своя благотворителна кампания в навечерието на Коледа. Фирмата за ивент мениджмънт и ИТ решения, която има представителства в Мюнхен, София и Дубай, вече повече от 35 години запазва водещи позиции на пазара.
След като миналата година беше обновен дом за бежанци в Мюнхен, тазгодишната благотворителна инициатива се организира от фирмата в София - „Съксево ЕООД“ - част от международната компания.
След задълбочено проучване на екипа изборът падна върху "Ателие 313". Въпреки своите успехи, инфраструктурата на сградата на театъра се нуждае спешно от ремонт.
На 8 декември 2017г. 17 членният екип на фирмата даде своя принос за неговото обновяване. Както всяка година, за добрата кауза сътрудниците боядисваха, ремонтираха, сглобяваха и почистваха. За да се вземе най-правилното решение, предварително бяха анализирани нуждите на театъра.
С този хуманен жест екипът помага на "Ателие 313" да продължи да осъществява своята културна мисия и да се превърне в по-привлекателно алтеративно арт пространство, както за своята публика, така и за творците от всички изкуства.

 


"ПЕПЕЛЯШКА" НА АТЕЛИЕ 313 В БРЮКСЕЛ

УЧАСТИЯ НА "СПОМНЯМ СИ" НА ФЕСТИВАЛИ

Класическото заглавие на Ателие 313 "Пепеляшка" участва в програмата на ежегодния седми Фестивал на българската култура в Брюксел, организиран от . Моноспектакълът на проф. Жени Пашова бе представен два пъти на 15.10, неделя пред българската общност в града в препълнения салон на културния център Ecpace Senghor. С " Пепеляшка" Ателие 313 откри и своя 29-и сезон в салона на театъра. Можете да гледате спектакъла през декември в Ателие 313.

Моноспектакълът "Спомням си", реж. Петър Пашов-младши, уч. Даниел Русев, бе представен в програмата на фестивала "Малък сезон" в Театрална работилница "Сфумато". Представлението се състоя на 03.07 на голямата сцена на театъра. Спектакълът участва и в извънконкурсната програма на Международния фестивал на кукления театър за възрастни "Пиеро" в Стара Загора /24-29.09/ на 29.09 на голямата сцена на Драматичен театър "Гео Милев" Стара Загора.

 

"КЛОУНЪТ И НЕГОВИТЕ ДЕЦА" В БЕЛГИЯ И ИСПАНИЯ

ПРЕМИЕРА НА "СПОМНЯМ СИ"

Спектакълът на Ателие 313 "Клоунът и неговите деца" бе представен на шестия Фестивал на българската култура в Брюксел, организиран от г. в салона на културния център Ecpace Senghor, както и пред българската публика в Гент и Люксембург. Представлението участва и в Международния куклен фестивал "Титириай" 2016 в Толоса, Сестао, Еибар, Пасая, Испания.

На 29.11, 30.11 и 01.12 се състояха премиерните представления на новия спектакъл на Ателие 313 "Спомням си", реж. Петър Пашов-младши, уч. Даниел Русев по текстове на Валери Петров, Димитър Подвързачов, Михаил Булгаков, Даниил Хармс, Антон Чехов, Туве Янсон, Ингмар Бергман, Ървин Уелш. Следващи представления - 25.01 и 26.01. 2017г.

 

"КЛОУНЪТ И НЕГОВИТЕ ДЕЦА" НА ФЕСТИВАЛИ

ПРЕДПРЕМИЕРА НА "СПОМНЯМ СИ"

През септември Ателие 313 участва със спектакъла "КЛОУНЪТ И НЕГОВИТЕ ДЕЦА", /реж. Петър Пашов и Жени Пашова/ в Международния фестивал за уличен и куклен театър "ПАНАИР НА КУКЛИТЕ" София /представлението се игра на 17.09 от 11ч в зала 4 на НДК/, както и в Международния куклен фестивал "ДВАМА СА МАЛКО-ТРИМА СА МНОГО" Пловдив /на 04.09 от 14ч в салона на Театър "Хенд"в Пловдив/, на който бе удостоен с 1-ва награда на Холандското жури. През август спектакълът участва и в 3-ти международен куклен фестивал на открито "ДНИ НА КУКЛИТЕ", Бургас 2016

На 04.07 и 05.07 се състояха предпремиерни представления на спектакъла СПОМНЯМ СИ

Спектакъл по текстове на Валери Петров, Димитър Подвързачов, Михаил Булгаков, Даниил Хармс, Антон Чехов, Туве Янсон, Ингмар Бергман

Сценарий и режисура: Петър Пашов-младши

Участва: Даниел Русев

ПРЕМИЕРА ПРЕЗ НОЕМВРИ 2016

 

ПРОЕКТ "ТЕАТЪР?" - Програма "Публики", Национален фонд "Култура"

  На територията на кв. „Красна поляна” и съседните райони в столицата живеят хиляди деца „встрани” от динамиката   на културния живот и не знаят „Що е театър”. Ателие 313 е единственият професионален институт с основна дейност в сферата на кукленото изкуство на територията на „Красна поляна” и съседните райони. Проектът е уникален шанс за стотици деца от малцинствени етнически групи да осъществят своите първи контакти с театралното изкуство. Инициативата осигурява безплатен транспорт до сградата на Ателие 313 в район „Красна поляна”и свободен вход за 16 емблематични заглавия на най-добрите частни куклени компании през сезон 2015/2016. Проектът отговаря на чувствителна, многократно обговаряна необходимост от културна и социална интеграция, от усвояване на базисни навици и знания за театралното изкуство. „Театър?” е възможност за Ателие 313 и частните куклени компании за създаването на дългосрочен, устойчив контакт с аудиторията, за приобщаването на нови публики чрез адаптивни, съвременни канали и форми на комуникация и неформално образование. Проектът осигурява достъп до емблематични спектакли за деца на Ателие 313 и най-утвърдените частни куклени формации, представили българската школа на множество международни фестивали и завоювали престижни отличия. 

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

За повече информация пишете на atelie313@abv.bg или се обадете на тел. 024832009.

 

АКЦИЯ "СПОМНЯМ СИ" -12.09, събота, 19ч

Има само минало. Със сигурност. Минало перфектно. С удивителна. Само минало перфектно време има. О, минало. Незабравимо.  

Помните ли Творческите срещи в Ателието? Акцията е това, което не е. Има само една дума. Спомням си. И движение, което започва. Назад. Надолу. Завинаги.  

Защо трябва да си спомним?  
Защо живеем назад?  
Защо сега?  

  “Спомням си” е  интерактивна мултижанрова акция в пространството на Ателие 313 и в открита градска среда в кв. „Красна поляна” с участието на млади независими творци от различни изкуства. Събитието е отворено за граждани и гости на столицата, любители, студенти,  специалисти от различни сфери, обединени от общата тема „Минало”. Паметта, споменът, миналото като автентичен живот; стилизацията на спомена, деформацията на образа, звука, чувството, мисълта; споменът като сцена и човекът в нея като театрален герой; едновременните проекции в настоящето и миналото, паралелните реалности сега и преди са отправна точка за нови идеи, тематични и формални търсения. 

Проектът отговаря на необходимостта от нов канал на комуникация, от търсенето на нови структури и форми на изпълнителския акт. Лятната лаборатория в Ателие 313 по създаването на акцията бе своеобразна платформа за съвременни изпълнителски практики.
Инициативата овладява европейски опит в сферата на алтернативната култура и пространства в периферни градски райони-скуочове-автономни центрове за свободна, извънинституционална изява. Инциативата е „наследник” на проекта „Творчески срещи”. „Спомням си” отговаря на необходимостта от консолидиране на независимото арт пространство, от дискусия върху неговите общи процеси, от заявка на ново поколение независими творци. 

В акция са
ВЪОБРАЖЕНИЕТО МЪРТВО СИ ПРЕДСТАВЕТЕ, Самуел Бекет, Явор Костов, Янко Велков-Янец, Соня Деспотова
НАРКОЧЪТ от RED, Ерик Богосян, Радослав Светлинка Йорданов 
ГРАНИЦИ, Ясен Попов
Силвия Стоянова, ТАНЦ С МАРИОНЕТКА
ОГНЬОВЕ, Шаманика
ОТКЪС ОТ СПОМНЯМ СИ, Петър Пашов младши, Даниел Русев, Ателие 313
ЛЕЧЕ-БУБОЛЕЧЕ, Георги Авгарски, Жени Пашова, Петър Пашов, 4 АКТ НАТФИЗ
КОНЦЕРТ НА КУКЛИТЕ, уличен театър "Мале мале"
Жоро Аранжоро, ФОТОГРАФИЯ
Златко Атанасов, ФОТОГРАФИЯ
Радостин Найденов, ФОТОГРАФИЯ
Таня Дечева, ФОТОГРАФИЯ
Красимир Кирчев, СТИХОВЕ
ВХОД СВОБОДЕН 

Проект "Спомням си" се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община по Програма Европа, 2015 г. съвместно с Фонда за иновации в културата.

За повече информация пишете на atelie313@abv.bg или се обадете на тел. 024832009.

 

"РЕВОЛЮЦИЯ" НА "МАЛЪК СЕЗОН"

Новият спектакъл на Ателие 313 "РЕВОЛЮЦИЯ" беше представен в програмата на фестивала "МАЛЪК СЕЗОН" в голямата зала на Театрална работилница "Сфумато" на 01.07, СРЯДА от 19ч.

Режисьор: Петър Пашов младши

Участват Даниела Тенева, Цветелина Николова, Петромил Денев, Даниел Русев, Цвети Пеняшки.

Оше по темата...

 

3 НАГРАДИ ЗА "МАШИНАТА ЯН БИБИЯН"

Журито на 8-и Международен фестивал за експериментален и независим театър "Лица без маски" Скопие, Македония 18-21.04.2015 присъди ГРАН ПРИ за спектакъла на Ателие 313 "Машината Ян Бибиян" за "уникалната режисьорска концепция, безупречната актьорска игра и иновативността на формата и изразните средства". С награди за актьорско изпълнение и режисура бе отличен "Буре барут" от Деян Дуковски, режисьор Ана Батева, копродукция на Младежки театър и "Кради Арте". След успеха в Скопие "Машината Ян Бибиян" участва в Националния куклено-театрален фестивал "Михаил Лъкатник" Ямбол 20-24.04.2015, където бе отличен с 2 награди-за най-добра актьорска трупа и специалната награда на името на актьора Петър Марков.

Спектакълът е осъществен с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

още по темата...

 

ПРЕМИЕРА НА "КЛОУНЪТ И НЕГОВИТЕ ДЕЦА"

ПРЕМИЕРА НА "РЕВОЛЮЦИЯ"

Нов куклен спектакъл за деца на Ателие 313 излезе с премиерни представления през март 2015. Автори и режисьори на новия спектакъл за Петър Пашов и Жени Пашова. Сценографи са Димитър Димитров и Петя Димитрова. Участват Росица Спасова и Георги Спасов. "Клоунът и неговите деца” е носталгично завръщане към корените на кукленото изкуство. Спектакълът акцентира върху специфичните изразни възможности, присъщи на куклата като двигател на спектакъла. „Клоунът и неговите деца” използва  класическа система кукли - т. нар. „петрушки”, „родени” от панаирите, от площадния театър-атрактивна форма, разчитаща на контакта и отзивчивостта на публиката.

 

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

На 14.02 и 21.02 се състояха премиерните представления на спектакъла за възрастни на Ателие 313 "Революция"-лабораторен, студиен опит в сферата на театъра на обекта и материала. Режисьор на спектакъла е Петър Пашов младши. Участват Даниела Тенева, Цветелина Николова, Петромил Денев, Даниел Русев, Цвети Пеняшки.

Живеене от революция А към революция Б. 
Смъртта, лудостта, болестта-стоене в границата, разтягайки точката на преминаване до предела на един спектакъл.

Живот, роден от ритъма, пространството, езика на материала и предметите.  Жест на хулиганство, нихилизъм и надежда като последно зло.   

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Още по темата... Още по темата...

 

ПОСЛЕДНА ТВОРЧЕСКА: "КОЛАЖЪТ"

"МАШИНАТА ЯН БИБИЯН" НА ФЕСТИВАЛИ

Творческата! събра на 29.11.2014 г. за последен път колеги и приятели на Ателието в досегашния си формат. Срещата бе последна и бе начало на нещо ново и различно. Не желаем да улягаме в повтаряне на познатото. Напред към неизвестното, неформатираното, неясното и необяснимото! Viva la revolucion!

Проектът е финансиран от Столична програма "Култура" на Столична община за 2014 г.

На 17.09 и 18.09 "Машината Ян Бибиян" взе участие в 8-и Международен фестивал за уличен и куклен театър "Панаир на куклите" София 2014. На 04.10 спектакълът участва и в Международен куклен фестивал "Златният делфин" Варна 2014. Стефан Димитров получи наградата за дебют на Съюза на артистите в България за ролята на Мирилайлай.

още по темата... още по темата...

 

ДЕСЕТА ТВОРЧЕСКА!

ДЕВЕТА ТВОРЧЕСКА!

14.06, СЪБОТА, 18:30ч, АТЕЛИЕ 313

ДЕСЕТА ТВОРЧЕСКА!: 

"НАЙЛОНОВИТЕ ХОРА" 

Пресечна точка за артисти от всички изкуства. Пространство за театър, кино, музика, литература, за вдъхновение, за споделяне, за генериране на идеи. За свободни, страстни, тревожни творци.
"Найлоновите хора"-продукт, материал, reject, тиксо и пластмаса, деволюция, социален «шизофреник», «склеротик», мимикрия върху «амортизираната» реалност, кукла-заместител, роля, социална функция, „фасадна” автономна фигура, „изяждаща” своя родител. Диктатор, тоталитарен герой, двойник. Чудовището. И неговите деца. 

СНИМКИ ОТ ДЕСЕТА ТВОРЧЕСКА!

29.11, петък, 19ч

ДЕВЕТА ТВОРЧЕСКА!

Събитие, събрало за девети път в една вечер творци и публика, импровизиращи, както, където и когато пожелаят, участващи /или не/ в акции, пърформанси, концерти, дискусии и пр. Творческата! се случи за една нощ на ръба някъде и някак между театъра, киното, танца, поезията, музиката, между хепънинга, представянето и купона.

Проектът е финансиран от Столична програма "Култура" на Столична община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен район за Европейска столица на културата 2019г.

още по темата... още по темата...

 

УЧАСТИЕ В URBAN CULT

"АТЕЛИЕ 313" В НОЩТА НА ТЕАТРИТЕ

Спектакълът на "Ателие 313" "В края на ноември" участва в програмата на URBAN VULT-мулти-културно, международно събитие. Мястото е Fabrica126, а пресечната точка - културно развитие. Проектът е с едногодишна платформа и предполага провеждането на шест фестивала между септември 2013та и септември 2014та.

"Ателие 313" участва в програмата на първата Нощ на театрите в София /част от международната платформа Европейска Нощ на театрите/ с авторския куклен спектакъл за възрастни на Румен Гаванозов и Станислава Кръстева "В края на ноември" по Туве Янсон на 14.09, събота от 17:30ч в Sofia Live Club.

още по темата... още по темата...

 

"НИКУТИН" НА ФЕСТИВАЛИ

ОСМА ТВОРЧЕСКА "РЕВОЛЮЦИЯ!"

Моноспектакълът на Милена Миланова "Никутин" по А. П. Чехов взе участие в Международния куклено-театрален фестивал "Пиеро" Стара Загора 24-29.09 и Фестивала на изкуствата "Магията на вятъра", Сливен 30.09-04.10

За осми път на 15.06, събота от 17:30ч „Ателие 313” проведе своето емблематично събитие, събиращо за една нощ в Театъра артисти от всички изкуства. Осма Творческа е платформа за нови търсения, за контакти и сътрудничества, за дискусии и дебат, пространство за театър, за кино, за музика, за литература...

СНИМКИ ОТ ОСМА ТВОРЧЕСКА: "РЕВОЛЮЦИЯ!"

още по темата... още по темата...

 

"ДЕВОЛЮЦИЯ" С НАГРАДА

"АТЕЛИЕ 313" С НАГРАДА "СИВИНА 2013

Тодор Нисторов спечели наградата за актьорско майсторство на 6ти международен театрален фестивал "Лица без маски", Скопие, Македония 2013 за участието си в "Деволюция" на Театър "Ателие 313". УРА! Спектакълът бе представен на 13.04 в Универсална зала в Скопие. Участваха още театри от Македония, Сърбия, Румъния, Италия, Полша.

На Международния ден на кукления театър /21.03/ на церемония в Столичен Куклен Театър Ана-Мария Лалова спечели наградата за млад куклен актьор "СИВИНА" на АКТ-УНИМА и Съюза на артистите в България за ролите на Дяволчето Фют и Люлю в спектакъла "Машината Ян Бибиян" на Театър "Ателие 313". ЧЕСТИТО!

още по темата... още по темата...

 

ДЕТСКА ТЕАТРАЛНА ШКОЛА

СЕДМА ТВОРЧЕСКА!

Детската театрална школа на "Ателие 313" отново започва работа. Курсовете се провеждат всяка неделя от 17ч до 20ч.

Приемат се участници в две групи:

-деца от 6 до 11 години

-младежи от 12 до 18 години

Занимания-актьорство, пеене, пластика, ритмика, кукловодство, импровизация. Провеждат се екзерсизи за концентрация, координация, доверие в партньора, развиване на артистичността, възбуждане на творческото мислене, на креативността и инициативността.

Чакаме ви в Ателието! До скоро!

За инфо-atelie313@abv,bg тел. 02 483 20 09

0884 175 940

СЕДМА ТВОРЧЕСКА!-12.01.2013, 18:30ч.

Пространство за импровизации, за театър, за кино, за музика, за литература, за вдъхновение, за споделяне, зараждане и развиване на идеи. Всеки е свободен да свири, да пее, да крещи, да мълчи, да говори наум, да играе или не, да се подготви или да импровизира спонтанно-експлозивно. Пространство за зареждане, провокиране, генериране на творчество. За преобръщане и промяна. Пространство за тревожни, страстни, търсещи, провокативни, креативни артисти.

Защото не обичаме средноаритметичното.
Защото не обичаме дундуркането, инерцията, улягането. 
Защото вярваме в изкуството. 

VIVA LA REVOLUCION!

 

още по темата... още по темата...

 

 

"МАШИНАТА ЯН БИБИЯН"

"ДЕВОЛЮЦИЯ" НА ФЕСТИВАЛИ В ПЛОВДИВ И СОФИЯ

На 30.11 и 07.12, петък от 19:30ч бе представен новия спектакъл на Ателието

"МАШИНАТА ЯН БИБИЯН"

по мотиви от "Ян Бибиян. Невероятните приключения на едно хлапе" от Елин Пелин

Адаптация: Петър Пашов - младши
Режисура: Петър Пашов - младши
Сценография: Димитър Димитров и Петя Димитрова
Музика и музикално оформление: Петър Пашов - младши

"ДЕВОЛЮЦИЯ" участва във ФЕСТИВАЛ ЗА СВОБОДЕН ТЕАТЪР 2 София 2012 на 18.11, неделя, 17:30ч в салона на Столичен Куклен Театър - ул. "Гурко" 14. "ДЕВОЛЮЦИЯ" бе представен и на 20ти международен куклено-театрален фестивал "ДВАМА СА МАЛКО-ТРИМА СА МНОГО" Пловдив 2012 на 07.09 в салона на Държавен Куклен Театър Пловдив и в програмата на 7ми фестивал за уличен и куклен театър "ПАНАИР НА КУКЛИТЕ" София 2012 на 21.09 в Театър "Ателие 313".

още по темата... още по темата...

 

УЧАСТИЕ НА "АТЕЛИЕ 313" В СВЕТОВНИЯ ФЕСТИВАЛ В ЕДИНБУРГ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ 2011

Кукленият моноспектакъл за възрастни на Милена Миланова "НИКУТИН" по пиесата "За вредата от тютюнопушенето" на Антон П. Чехов ще участва в най-големия фестивал на сценичните изкуства в Единбург, Великобритания през август 2012. В продължение на 3 седмици спектакълът ще се играе ежедневно като част от фестивала FRINGE.

още по темата...

 

ПРЕМИЕРА НА "МАШИНАТА ЯН БИБИЯН"

УЧАСТИЕ НА "ДЕВОЛЮЦИЯ" В "МАЛЪК СЕЗОН" 2012

На 01.07.2012, неделя от 19:30ч в салона на театъра се състоя премиерното представление на новия спектакъл на "Ателие 313" "МАШИНАТА ЯН БИБИЯН"

по мотиви от "Ян Бибиян. Невероятните приключения на едно хлапе" от Елин Пелин

Адаптация: Петър Пашов - младши
Режисура: Петър Пашов - младши
Сценография: Димитър Димитров и Петя Димитрова
Музика и музикално оформление: Петър Пашов - младши

Участват: Ана - Мария Лалова, Елица Петкова, Тодор Нисторов, Димитър Тодоров, Стефан Димитров

На 02.07.2012, понеделник от 21ч на голяма сцена на Театрална Работилница "Сфумато" в програмата на фестивала "МАЛЪК СЕЗОН" 2012 бе представен спектакъла

"ДЕВОЛЮЦИЯ"

още по темата... още по темата...

 

06.04.2012г. 17.01.2012г.

ОЧАКВАЙТЕ!!! ОЧАКВАЙТЕ!!!

"ДЕВОЛЮЦИЯ" С НОМИНАЦИЯ ЗА "ИКАР"

На 28.04, събота, 19:30ч в "Ателие 313":

"ДЕВОЛЮЦИЯ"

Куклен спектакъл за възрастни

Режисьор: Петър Пашов- младши

Представлението на "Ателие 313" "ДЕВОЛЮЦИЯ" /реж. Петър Пашов-младши/ бе номинирано за наградата за куклено изкуство на Съюза на артистите в България "ИКАР" 2012. Представлението бе представено на 22.03, четвъртък, 19:30ч в в рамките на Софийски Театрален Салон 2012.

още по темата... още по темата...

 

04.12.2011г. 30.11.2011г.

ОЧАКВАЙТЕ НОВАТА ПРЕМИЕРА НА ТЕАТЪР "АТЕЛИЕ 313" - 16.12, ПЕТЪК, 19:30ч в салона на Театър "Ателие 313"

Участие на "Лебедово езеро" на международен фестивал в Букурещ, Румъния

"ДЕВОЛЮЦИЯ"

Куклен спектакъл за възрастни

Режисьор: Петър Пашов- младши

Участват: Димитър Тодоров, Милена Миланова, Тодор Нисторов, Десислава Чардаклиева

На 25.11.2011г спектакълът "Лебедово езеро", реж. Владислава Джамбазова бе представен в програмата на 7ми международен куклен фестивал "Радост за децата, най-добрите представления" в салона на Театър "Цъндарика" - най- големия и престижен куклен театър в Румъния -основен организатор на форума.
още по темата... още по темата...

 

16.07.2011г.
"АТЕЛИЕ 313" НА СВЕТОВНИЯ ФЕСТИВАЛ В ЕДИНБУРГ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ 2011!!!

Представленията на "Ателие 313" "МЕЧТАТА НА ПЪТУВАЩИЯ АКТЬОР" - реж. Съни Сънинки, моноспектакъл на Георги Спасов и "ЕДИН ДЕН ОТ НОЕМВРИ" - авторски спектакъл на Станислава Кръстева и Румен Гаванозов, сценография Станислава Кръстева, моноспектакъл на Румен Гаванозов ще вземат участие в най-големия и престижен световен фестивал на сценичните изкуства в Единбург, Шотландия през август 2011 в рамките на програмата FRINGE. В продължение на няколко седмици представленията ще се играят всеки ден в мрежите ZOO и ZOO SOUTHSIDE

още по темата... http://www.edfringe.com/search#q=*%3A*&fq=dates%3A%5B2011-08-01T06%3A00%3A00Z%20TO%202011-09-05T06%3A00%3A00Z%5D&fq=category%3ATheatre&fq=group_country%3ABulgaria&sort=score%20desc

http://www.edfringe.com/search#q=*%3A*&fq=dates%3A%5B2011-08-01T06%3A00%3A00Z%20TO%202011-09-05T06%3A00%3A00Z%5D&fq=category%3A%22Childrens%20Shows%22&fq=group_country%3ABulgaria&sort=score%20desc

 

01.07.2011г. 30.05.2011г.
"За вредата от тютюнопушенето" на МАЛЪК СЕЗОН в Театрална Работилница "СФУМАТО" Участие на "Лебедово езеро" на международен фестивал в Суботица, Сърбия

 

На 29.06.2011г. моноспектакълът на Милена Миланова "За вредата от тютюнопушенето" бе представен на фестивала МАЛЪК СЕЗОН, организиран от Театрална Работилница "СФУМАТО"

 

.

На 17.05.2011г спектакълът "Лебедово езеро", реж. Владислава Джамбазова бе представен на 18ти международен фестивал на театрите за деца в гр. Суботица, Сърбия в Dezső Kosztolányi Theatrе. Представлението бе включено в официалната програма на форума след селекция на над 200 предложения от цял свят.

още по темата... още по темата...

 

15.04.2011г.
"За вредата от тютюнопушенето" на фестивал в Лодз, Полша

Спектакълът "За вредата от тютюнопушенето" на Милена Миланова бе представен на 14.04 в конкурсната програма на 7ми международен фестивал на куклените моноспектакли в Лодз, Полша, организиран от TEATR LALEK ARLEKIN и спечели първа награда, наградата на POLUNIMA и наградата на Асоциацията на полските куклени актьори.

още по темата... http://www.arlekin.lodz.pl/news.html

 

01.03.2011г. 01.10.2010г.
Трети 9-часов - КИНОМАРАТОН В ТЕАТЪР "АТЕЛИЕ 313" Шеста творческа среща - "СВЕТЛИНАТА"
"Докато народът е непросветен, от всички изкуства за нас най-важни са киното и циркът."- Ленин /Впоследствие "циркът" е премахнат./ Не тази, която ни заслепява от улиците, а онази вътрешната, романтичната, изгубената, която свети в очите понякога. Светлината от старите прожекционни апарати, светлината от свещите, когато имаше режим на тока и си правехме сенки по стените, светлината отвътре навън, светлината, която проблясва в нас, когато се докоснем до изкуството театър и която рискуваме да изгубим.
още по темата... още по темата...

 

11.04.2010г. 07.02.2010г.
12 часов - КИНОМАРАТОН В ТЕАТЪР "АТЕЛИЕ 313" V-та Творческа среща
Това не е състезание, не е конкурс. Не е и фестивал. Не е преглед и не е лекция. Искаме да създадем възможност за ценителите на киноизкуството /каква ретро дума!/ да видят филми, които иначе трудно биха намерили в интернет, още по - малко в моловете.

Творческата среща - място за импровизации и общуване на артисти от всички изкуства, търсещи предизвикателство, импулс, искащи да развиват и споделят идеите си...

още по темата... още по темата...

25.01.2010г. 14.01.2010г.
Тетралната школа в театъра отвори врати "Магьосникът от Оз" - сред номинираните за ИКАР 2010г.

С най-голямо удоволствие ви съобщаваме, че детската театрална школа на Театър Ателие 313 официално започна работа. Занятията се провеждат всеки понеделник от 17:00ч. и всички желаещи, пропуснали да се запишат до момента...

Съюзът на артистите в България организира пресконференция по повод обявяването на номинациите за Национални Награди ИКАР 2010...

още по темата... още по темата...

14.11.2009г. 11.04.2009г.
IV-та Творческа среща Магьосникът от Оз

Всяка изминала среща става все по-интересна от предишната,с все повече гости и зрители, с все по-нови идеи и участници. Най-важното е, че ...

още по темата... виж на голям екран

07.06.2009г. 21.02.2009г.
ТРЕТА ТВОРЧЕСКА СРЕЩА - традиция или чиста случайност ВТОРА ТВОРЧЕСКА СРЕЩА

В края на тази седмица предстои така дълго очакваната поредна творческа среща. В неделя точно в 19:30 ч. ще дадем начало на програмата, която сме подготвили. Знаете, вратите на театъра са отворени за всички, които се занимават с изкуство...

Театър Ателие 313 изказва своите специални благодарности на всички участници в нашата втора творческа среща. За нас това беше едно невероятно изживяване, което се надяваме да се превърне в регулярно събитие в афиша на театъра...

още по темата... още по темата...

01.02.2009г. 20.01.2009г.
На театър с ISIC, IYTC или ITIC ПЪРВА ТВОРЧЕСКА СРЕЩА
или "Къде ни стяга чепика?"
От месец февруари тази година всички притежатели на ISIC, IYTC или ITIC карти могат да се възползват от намалението, което Театър Ателие 313 предлага на своите зрители... Чух за първи път този съдбовен за твореца въпрос от композитора Петър Цанков. Е, доста години минаха от тогава и този въпрос, все още, като чук бие в главата ми - "Къде ме стяга чепика?", "Стяга ли ме изобщо?"...
още по темата... още по темата...

01.10.2008г.  
ПРОГРАМА “ПОРАСНАЛИЯТ ЗРИТЕЛ В КУКЛЕНИЯ ТЕАТЪР”  
Освен към заглавия от световната литература за деца, театърът се насочва към представления за възрастни – непозната за българския зрител форма, откриваща безкрайни възможности пред артистите, предизвикателства и провокации към творческото мислене...  
още по темата...